Vind hier meer informatie over de symboliek van sieraden met de slang, schildpad, vlinder, olifant, de draak, lachende boeddha, nazar en hamsa, de levensboom, de staf, lemniscaat, spiraal, de zon, lotushouding en de engel.

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld.

Draak van overvloed

De draak is een van de oudste mythische symbolen ter wereld. In vele scheppingsverhalen speelt hij een belangrijke rol. De benaming draak komt oorspronkelijk van het Griekse drakoon, dat slang betekent. In het westen staat hij niet altijd goed aangeschreven, Christelijke stromingen zien hem als belichaming van de duivel en brengen hem in verband met verwoestend vuur. In Oosterse culturen wordt hij echter gezien als brenger van geluk, overvloed, vruchtbaarheid en wijsheid. Een beschermer met de grootste bovennatuurlijke macht. In China staat de draak voor Yang, het mannelijke, tegenover de Feniks als Yin, het vrouwelijke. Hij is daarnaast het vijfde teken uit de Chinese dierenriem en heeft net als in Japan de rol als regengod en stichter van het keizerrijk.

In de Feng Shui staat de draak voor bescherming, moed en zelfvertrouwen, symboliseert hij vastberadenheid, goedheid, waakzaamheid en verandering én is hij brenger van groot geluk.

Wederkerende Spiraal

De spiraal kent vele betekenissen, maar deze wijzen eigenlijk allemaal naar hetzelfde gebeuren. Symbool voor zon (Kelten) , godin, voor baarmoeder, vruchtbaarheid, voortdurende verandering en groei. Symbool van eeuwig leven, van geboren, loslaten en weer geboren worden. De eeuwige reis. Leven.


Vernieuwende slang

De slang is het internationale symbool van de geneeskunde. Zijn symboliek kent verder grote tegenstrijdigheden, dood en leven, goed en kwaad. Wat is wijsheid? Door het afwerpen van zijn huid bij groei staat hij vaak ook symbool voor transformatie, vernieuwing en verjonging. Een heel toepasselijk symbool bij noodzakelijke verandering, groei en genezing.

Gouden handen

De met de hand gemaakte Hamsa hand is een oud symbool in meerdere religies. Het biedt de drager hiervan bescherming en trekt geluk aan.


Het alziende oog Nazar

Het alziende oog

De Nazar is een amulet in de vorm van een blauw oog. Nazar is het Arabische woord voor “blik”. De Nazar wendt volgens de overlevering het kwaad af en beschermt tegen het boze oog. Het wordt ook wel het oog van Fatima genoemd en in delen van Noord-Afrika en in het nabije Oosten vaak gebruikt in combinatie met de Hamsahand.

Zonnekracht

In bijna alle culturen staat de zon symbool voor de schepper van het leven, brenger van licht, warmte, vrolijkheid, kracht en groei.


Gelukkige levensboom

De levensboom vindt een plaats in bijna iedere cultuur en religie als symbool van het leven, de kringloop, het geboren worden , verbinden en het sterven. Als afweer van het kwaad in de ornamenten van oude boerderijen, de wortels in de onderwereld, de stam in het nu en de kruin die bovenuit stevent in de hemel, of boven de zeven hemelen, als symbool voor de grootste geluksbeleving, de wijsheid en de zelfverwerkelijking.


tribu staf oorhangers

Begeleidende staf

De staf als ondersteuning van de pelgrim in de woestijn. Bij de weg die afgelegd moet worden, de menselijke wil en de creativiteit. Geeft stevigheid en middelen.


Opbloeiende vlinder

De vlinder staat vooral symbool voor transformatie, immers van rups naar pop tot het uitvouwen van de vleugels, tot bloei komen, uitvliegen.


engel met bergkristal, amethist, en rozenkwarts

Beschermende engel

De engel is een fijn symbool als brenger van licht, bewaker van hoop, gids bij de zoektocht naar jouw pad en ontfermt zich over jouw zorgen als jouw liefdevol beschermer.


lotushouding

Opbloeiende lotus

Padmasana of lotushouding is een klassieke meditatiehouding en staat symbool voor innerlijke groei en schoonheid. Deze is vaak verkregen door moeilijke gebeurtenissen in het leven, zoals de lotus met haar wortel in het troebele water staat en hier bovenuit groeit met een prachtige bloem, die lang blijft bloeien.Oneindigheidsteken Lemniscaat

Geen begin, geen einde, alles keert terug en alles verandert in tijd, ruimte en eeuwigheid. Ook wel symbool van perfectie, dualisme, eenheid tussen mannelijk en vrouwelijk. De 8 staat in de getallenleer voor harmonie en totaliteit.


Vriendelijke Olifant

De olifant staat bekend om zijn sociale gedrag, hulpvaardigheid, zijn kracht, lange levensduur en goede geheugen. Hij staat in vele culturen symbool voor kracht, wijsheid, vriendelijkheid en geluk. (Uitgebreide informatie over de symboliek van dit prachtige dier volgt)

Vastberaden en vreedzame Schildpad

De drager van de wereld, zo werd hij gezien bij de Chinezen en de diverse Indianenvolken. Als krachtdier zorgt hij voor een stevige basis, geduld en zelfbeheersing. In de Feng Shui staat de schildpad voor lang leven, kracht en uithoudingsvermogen.

De schildpad als amulet helpt bij aarden, rustig en vastberaden je eigen weg gaan en je beschermd weten tegen negatieve invloeden van buiten. Vreedzaam. Samen met de Aventurien ben je op weg naar een lang en gelukkig leven.

Happy Boeddha

De lachende boeddha kent zijn oorsprong in China. Hier noemen ze hem Pu-Tai en in Japan heet hij Hotei.

Net als de vele hedendaagse beeldjes is ook dit hangertje gebaseerd op de legende over Pu-Tai-Ho-Shang, een Chinese zenmeester (monnik), die zeer gelukkig en zonder zorgen door China trok om het boeddhisme te verspreiden. Hij werd hierbij vaak omringd door kinderen en was zeer geliefd door zijn enorme blijheid en gulheid. Hij kreeg hierdoor de bijnaam 'Happy Boeddha'. Na zijn overlijden werd hij vereerd als volksheld, vruchtbaarheidsgod en de brenger van het geluk, succes, welvaart en voorspoed.

De Pu-Tai kun je met de juiste intentie aan iedereen geven, ook aan jezelf.